Over mij

Foto's: Teska Overbeeke

Foto's: Teska Overbeeke

“Een pianostuk moet voelen als een op maat gemaakt kledingstuk; als een jas die gegoten zit. Pas dan heb ik het gevoel dat ik ‘lekker’ kan spelen. Precies daarom ontwikkelde ik de methode Geïntegreerd Studeren.”


In dezelfde periode kreeg ik de kans om vanuit een ander perspectief naar het vak en de vakopleiding te kijken. Aan het conservatorium Zwolle ontwikkelde ik Persoonlijk Instrument, een project over houding, beweging en mentale processen tijdens musiceren. In het verlengde hiervan ontwierp ik een mentale training voor studenten en publiceerde ik Muziek en Stilte in Oktaaf en Arco.

Sindsdien is Geïntegreerd Studeren voor mij altijd de basis geweest van mijn vak, of ik nu zelf speel of doceer. Ik ervaar dagelijks dat ook anderen profijt kunnen hebben van mijn gereedschapskist met oefeningen en instructies. Dat geeft me misschien wel net zo veel voldoening als wanneer ik een stuk tot in de puntjes beheers.

In 2012 bracht ik in eigen beheer een cd uit, Klankstof, met werken van onder andere Grieg, Granados, Mompou, Debussy en Rachmaninov (beluister een aantal fragmenten hieronder).

In 2014 bracht ik een dubbel-cd met een begeleidende publicatie uit onder de titel ‘Altijd piano’. 

 

 

 

Als musicus weet je hoe heerlijk het is: het moment dat een stuk ‘als gegoten’ zit. Je kent de muziek van binnen en buiten en denkt bijna niet meer na over het volgende loopje of akkoord. Doordat je het zo goed beheerst, kun je in iedere noot je eigen interpretatie laten horen. Techniek, talent en je harde werk vallen samen; pianospelen is een moeilijk, maar ontzettend leuk vak.

In 1978 studeerde ik af in piano aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, bij respectievelijk Hans Dercksen en Alexandre Hrisanide. Ik voelde al snel dat een goede balans tussen lichaam en geest onmisbaar is voor mij om me op de emotie van de muziek en mijn interpretatie hiervan te kunnen concentreren. Niet voor niets studeerde ik ook een paar jaar psychologie en maakte ik uitstapjes naar hypnotherapie, bewegingsleer en intuïtieve ontwikkeling.

Toen mijn kinderen klein waren en ik lesgaf aan ArtEZ-conservatorium moest ik creatief zijn met mijn beperkte studeertijd. Met veel lol probeerde ik van alles uit. Zo ontdekte ik dat de onconventionele en buiten-muzikale invalshoeken die ik na mijn studie had leren kennen, soms verrassend goede resultaten opleverden. Ik realiseerde me dat deze technieken een zinvolle bijdrage aan het vak zouden kunnen leveren. Zo ontstond Geïntegreerd Studeren.

Klankstof, CD, 2012

Klankstof, CD, 2012

Altijd piano, boek, 2014

Altijd piano, boek, 2014

Ellen van Lelyveld speelt Sergei Rachmaninov's Prelude op 23 no 1 in f# mineur: Largo. Opgenomen door Joris Holtackers, Amsterdam, 2020.

Ellen van Lelyveld speelt Sergei Rachmaninov's Prelude op 23 no 6 in Eb majeur: Andante. Opgenomen door Joris Holtackers, Amsterdam, 2020.

Ellen van Lelyveld speelt Sergei Rachmaninov's Prelude op 32 no 10 in b mineur: Lento. Opgenomen door Joris Holtackers, Amsterdam, 2020.

Ellen van Lelyveld speelt Sergei Rachmaninov's Prelude op 32 no 12 in g# mineur: Allegro. Opgenomen door Joris Holtackers, Amsterdam, 2020.


Opleiding

  • studie psychologie (UvA) en grafische vormgeving (Rietveld Academie)

  • piano (eindexamen 1978, Sweelinck Conservatorium, Amsterdam)

  • scholing in hypnotherapie, psycho-synthese en intuïtieve ontwikkeling (Carolina Bont)

  • ervaringsdeskundigheid op het gebied van houding en beweging o.a. via Yoga, T’ai Chi en Feldenkrais

Foto: Teska Overbeeke

Foto: Teska Overbeeke

Onderwijservaring

  • 35 jaar ervaring als docent in het conservatoriumonderwijs (ArtEZ-conservatorium, Zwolle), de laatste jaren als docente klassiek piano voor pianostudenten van de jazz/pop-afdeling

  • ervaring in werken met muziekstudenten en pianisten aan effectieve ontspanning, klank en techniek

  • ontwerp en coördinatie van Persoonlijk Instrument (1996 conservatorium Zwolle)

  • projecten over beweging, houding en mentale processen

  • ontwerp en uitvoering van cursus ‘Rondom Presentatie’ voor ArtEZ-conservatorium, met Gerard Zuyderhoff, docent Feldenkrais

  • workshops voor o.a. de EPTA, AEC, Artez-conservatoria en Fontys Hogeschool

  • deelname aan paneldiscussies: ‘Spelen met je lijf’ (FNV) en ‘Mens is geen Machine’ (VPRO)

Speelervaring

  • Medewerking aan producties van de Nieuwe Slagwerkgroep Amsterdam (Concertgebouw) en de première van ‘Gending’ o.l.v. componist Ton de Leeuw

  • Première van ‘Manhattan’ voor twee piano’s van Poul Ruders, i.s.m. collega-pianist Klaas Bakker in de IJ–serie van de IJsbreker/Vara (1993)

  • Medewerking aan thema- en kamermuziekconcerten (Rode Hoed en Amstelkerk, Amsterdam)

  • Jarenlange samenwerking met vocalisten (o.a. John van Halteren), resulterend in recitals met werk van Poulenc, Escher (Concertzender), Chausson en Mompou